Object

Pelgrimsteken van de heilige Andreas, apostel.

De visser wordt Zijn volgeling.

Een Byzantijnse heilige in Rome.

RMCC m00033_01

Andreas gebonden op 'zijn' kruis, met twee beulen. Lood-tinlegering (1450-1500). H.: 6.7 cm; B.: 4 cm. Herkomst: Saint Andrews; vindplaats: Sluis (Naar 'Kundera.nl')

Alle rechten voorbehouden

(Vooraf: klik voor het bijschrift op de foto.)

Van het Meer van Genezareth naar Constantinopel.
Andreas, een broer van Petrus en visser op het Meer van Genezareth, was een volgeling van Johannes de Doper. (Zie de beschrijving van diens pelgrimsteken.) Hij werd een leerling van Jezus en verkondigde na de Pinksterdagen het geloof in Turkije, Griekenland en Zuid-Rusland. Hij werd de eerste bisschop van de Byzantijnse Kerk en liet in 70 na Chr. het leven als martelaar in Patras, Griekenland. Hij weigerde het gewone kruis, liet zich vastbinden op diagonaal gekruiste balken en stierf een langzame dood. (Dit Andreaskruis werd zijn symbool, zijn attribuut.)
Rond de jaren 350 werd zijn lichaam naar Constantinopel gebracht. De patriarch van Constantinopel wordt beschouwd als de opvolger van Andreas, de paus van Rome als de opvolger van Petrus.

Van Constantinopel naar Rome, en verder.
In de veertiende eeuw werd Constantinopel veroverd door de Ottomanen, de overblijfselen van Andreas werden naar Rome getransporteerd en begraven naast zijn broer Petrus,.
De relieken verspreiden zich over Europa en Andreas werd een populaire heilige. (In 1964 werd zijn schedel terug gegeven aan de Grieks Orthodoxe Kerk.)
Een internationaal bekend bedevaartsoord was Saint Andrews in Schotland. Een bisschop uit de omgeving van deze plaats zou in de achtste eeuw relieken uit Patras hebben verkregen. Het aantal pelgrims groeide en in 1160 startte men met de bouw van een priorij met een kathedraal. Deze werden in 1559 (Reformation) verwoest: ruines tonen het grote verleden.

De beschermheilige en zijn pelgrimsteken.
De heilige Andreas werd de patroon van Rusland, Griekenland en Schotland. Zijn kruis siert de Britse vlag. Hij is de beschermheilige van vissers en zeilers.
De pelgrims uit de Zuidelijke-Nederlanden vertrokken vaak vanuit Sluis richting Schotland. Als een pelgrimsteken van de heilige Andreas uit Saint Andrews afkomstig is, dan is het begrijpelijk dat zo'n insigne soms uit de aarde rondom Sluis wordt opgegraven. Maar niet alle insignes kwamen uit die plaats: op de heen- en terugweg waren ook insignes van de heilige verkrijgbaar.

Alle rechten voorbehouden

Media