"Het geeft een kick dat je iets voor iemand kunt betekenen"

Lennart Pilon, vrijwilliger van het jaar 2013

Lennart Pilon ontving donderdagmiddag 28 november 2104 de Utrechtse vrijwilligersprijs 2013. Deze prijs kreeg hij onder meer voor zijn eettafelprojecten als Diny's Diner en Belle's Bistro en de in Kopi Susu georganiseerde ‘Zorg in beweging’ avonden. Over hoe het begon en waarom.

Lennart kookt in Diny's Diner

Hoe het allemaal begon
Tijdens zijn studie Communicatiesystemen zocht Lennart naar een manier om zijn vrije tijd zinvol te besteden, iets met zijn handen te doen en zijn netwerk uit te breiden. In de daklozenkrant las hij een oproep dat het Smulhuis vrijwilligers zocht. Het Smulhuis is een eetgelegenheid gericht op mensen die op straat leven. Maar ook mensen die wel een woning hebben zijn welkom. Lennart melde zich in 2004 aan als vrijwilliger en stond kort daarna te koken in het smulhuis. Na een paar jaar zag hij dat het aantal dakloze mensen in het smulhuis toenam (elke dag meer dan 60 gasten) en dat daardoor de thuisloze bezoekers tussen wal en schip belanden.

Sociale eettafel voor thuislozen
Toen kwam bij hem het idee op om een sociale eettafel op te zetten voor thuislozen. Onder thuislozen worden mensen verstaan die wel woonruimte hebben, maar waar die ruimte niet als een ‘thuis’ voelt. Dat kan bijvoorbeeld een (tijdelijke) woning van een hulpverleningsinstelling zijn. Samen met nog een aantal vrijwilligers ging hij op zoek naar een geschikte locatie. Deze vond hij in een buurthuis. Voor de welzijnsorganisatie die het pand beheerde schreven ze een plan. Geld voor huur hadden ze niet, maar met de oprichting van een sociale eettafel zouden ze een bijdrage leveren aan het welzijnswerk van de beheerder.

Diny's Diner
Zo gezegd zo gedaan. De welzijnsorganisatie betaalde ook voor de benodigde materialen en in 2010 ging Diny’s Diner open. Twee maal per week kan iedereen die het leuk vindt voor €3,50 komen eten in de diner. Ook de vrijwilligers die koken en serveren op een avond eten en betalen mee. Alle inkomsten voor het eten worden ook besteed aan eten. Is er geld over? Dan organiseren ze een avond met gratis maaltijden. Na de maaltijd wordt er samen met de gasten afgewassen. Inmiddels werken er zo’n 35 vrijwilligers voor Diny’s Diner en heeft Lennart nog een sociale eetplek opgericht in een andere wijk. De eetplekken zijn ondergebracht in: Stichting Onder Anderen.

Verjaardag
Hoewel de sociale eettafels zich niet presenteren als plekken voor thuislozen, is dit wel de doelgroep die op de eettafels afkomt. “Als je een rijk sociaal netwerk hebt, kom je niet zo snel naar Diny’s Diner. Maar er zijn heel veel mensen in onze maatschappij die eenzaam zijn en niemand hebben om mee af te spreken en voor wie onze eettafels dé manier zijn om mensen te ontmoeten.” Lennart vertelt over een gast die haar verjaardag vierde in de diner. Ze had niemand anders om het mee te vieren. “Zonder dat we het hadden afgesproken namen bijna alle gasten een cadeautje voor haar mee.”

Coach
Nu coacht hij andere mensen die sociale eettafels op willen zetten volgens het concept dat hij ooit heeft geschreven. Inmiddels heeft Lennart zo veel ervaring met de organisatorische kant, maar ook met de doelgroepen. Naast zijn inzet voor de eettafels voor thuislozen is hij nog steeds vrijwilliger bij het Smulhuis. Geld verdient hij met het organiseren van ICT-systemen in non-profit organisaties. “Ik werk graag met mensen die voor een passie gaan en niet voor een leaseauto.”

Kick
Hij vindt het belangrijk om iets terug te geven aan de samenleving. “Alles gaat lekker en ik vind het vrijwilligerswerk een mooie afwisseling met mijn betaalde werk. Ik heb het ook een beetje nodig, je krijgt zo veel dankbaarheid terug het geeft een kick te merken dat je iets voor iemand kunt betekenen. Daarnaast houd ik van de uitdagingen die op mijn pad komen, het oplossen van problemen, zorgen dat alles zonder opstootjes verloopt in het Smulhuis en de sfeer bij Diny’s Diner prettig is. Soms worden mensen agressief als ze niet meer naar binnen mogen. Het komt bijna niet voor. Bij het Smulhuis kan dat heel vervelend zijn, omdat je weet dat de mensen voor wie geen plek is, waarschijnlijk nergens anders een goede maaltijd kunnen krijgen die avond”.

Thema-avonden over zorg
En of al deze druktes nog niet zijn dagen vullen, organiseert hij samen met een aantal anderen in Utrecht maandelijks thema-avonden over de zorg. Tijdens deze avonden gaan medewerkers van zorg- en welzijninstellingen en cliënten met elkaar in gesprek. Doel is samen te bedenken: "Hoe de zorg beter kan" en het delen van goede nieuwe initiatieven in de zorg. Deze avonden worden met vrijwilligers achter de bar gedraaid. Deze vrijwilligers zijn allen werkzaam bij een zorg en/of welzijnsorganisatie.

http://stichtingonderanderen.nl/
http://dinysdiner.nl/
https://www.facebook.com/dinysdiner
http://bellesbistro.nl/
https://www.facebook.com/BellesBistroZuilen
http://www.kopisusu.nl

Alle rechten voorbehouden