SchuldHulpMaatje helpt bij financiële problemen

Hoezo eigen schuld dikke bult?

Maatje Steven helpt anderen om hun financiën weer op orde te brengen. Niet iedereen lukt het om dat zelf te doen. Zeker niet wie dik in de stress zit vanwege zijn privé situatie.

SchuldHulpMaatje Steven

Het is leuk om anderen te helpen met iets waar je zelf goed in bent. En ik vind het goed dat ik door mensen met schulden te helpen in aanraking kom met een kant van de samenleving die ik zelf niet ken.

Alle rechten voorbehouden

Twee jaar geleden ben ik begonnen als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje in mijn woonplaats.
Ik vind het goed voor mezelf om in aanraking te komen met een kant van de samenleving die ik uit eigen ervaring niet ken. Als ondernemer heb ik vrijwel alleen contact met vermogende mensen. Dan raak je toch wel een beetje het gevoel met de maatschappij kwijt. Mijn geloof motiveert me om op te komen voor mensen die het niet zelf redden. Het is leuk om anderen te helpen met iets waar je zelf wel goed in bent. Maar eenvoudig is het niet altijd.
Het eerste gezin waarvoor ik vorig jaar in actie kwam blijkt complex te zijn. Er was een schuld van 80.000 euro en problemen met jeugdzorg. Het is een samengesteld gezin en de man had een zogenaamde vechtscheiding achter de rug. En die ging over de hoofden van de kinderen. Toen zij door jeugdzorg uit huis werden gehaald raakte dit echtpaar diep in de put. Vanwege de spanningen konden zij hun bedrijf niet goed meer runnen, en raakten het overzicht kwijt over hun financiën. Ze wisten wel dat het niet goed ging, maar uit angst wat er nu weer boven hun hoofd hing durfden ze niet eens de post meer te openen. Dan gaat het hard.
De Stadbank wilde hen wel helpen, maar het lukte hen niet om een overzicht te maken van hun schulden. Als je dat niet doet, krijgt je geen hulp. Mevrouw had gewerkt bij een administratiebureau, maar door de stress kon ze niets meer. Dat is moeilijk te begrijpen, maar zo werkt het dus. Na lang aarzelen vroegen ze hulp aan SchuldHulpMaatje. Zij vertrouwden mij omdat ik ook een eigen bedrijf heb en ik weet wat daar allemaal voor komt kijken.
Ik begon met het in kaart brengen van de problemen en alle overbodige abonnementen en contracten op te zeggen. Het eerste half jaar ging heel goed. Het lukte om driekwart van de schuld op te lossen. Het echtpaar leek hun zaken weer goed op de rit te hebben. Meneer had een doorstart gemaakt en mevrouw kreeg een uitkering. Dus ik nam wat meer afstand. Totaal onverwachts ging het toch weer mis. Het lukte de man niet om zijn bedrijf weer op gang te helpen. Hun schuld liep razendsnel weer op. Eigenlijk zijn deze mensen ook geen echte ondernemer types. Zij functioneren beter met een vaste baan en een vaste structuur. Dat heb je niet als ondernemer. Ze hebben al hun moed bij elkaar geraapt en mij gevraagd hen weer te helpen. Inmiddels is gebleken dat mevrouw een autistische stoornis heeft. Dat verklaart de moeite die ze heeft met veel zaken. Haar man is juist eerder ongestructureerd. Best ingewikkeld allemaal voor een vrijwilliger. De Stadsbank heeft nu opnieuw hun zaak in behandeling genomen. Ze moeten hun huis verkopen, dat is heftig voor ze. Zodra dat is gebeurd kan er een plan voor schuldhulpverlening worden gemaakt. Hun bedrijf is definitief opgeheven en hun auto de deur uit. Ik ga ze weer helpen. Zij hebben behoefte aan iemand die naast ze staat en helpt om de boel op de rit te houden. Het lukt ze niet hun financiën op orde te houden, al is dat lastig te begrijpen. Ze zitten overspannen thuis, zonder werk. Als ik kan helpen wat structuur te bieden, dan wil ik dat graag doen. Eigenlijk zou je een dossier moeten afsluiten. Er is een lange wachtlijst, maar loslaten is ook geen optie.

Alle rechten voorbehouden