Object

pelgrimstekens van de heilige maria van aken (begin elfde eeuw - heden)

Tussen alle schatten in de Dom van Aken neemt de tunica van Maria een bijzondere plaats in.

De bezoeker van de Dom van Aken onderkent twee devoties: de verering van Maria en de bewondering voor Karel de Grote.

De  schatten van Aken

In de reliekschrijn neemt de tunica een bijzondere plaats in.

Alle rechten voorbehouden

De tunica
De Dom bezat/bezit een enorme schat aan relieken, volgens het verhaal door Karel de Grote vanuit Jerusalem (of toch uit Constantinopel?) naar Aken gebracht. Deze schat bestaat uit de tunica (kleed) van Maria, de onthoofdingsdoek van Johannes de Doper en de windselen en lendendoek van Christus.
Maria zou deze tunica gedragen hebben tijdens de bevalling van de Verlosser. Naast dit kleed beschikt de Dom over een miraculeus Mariabeeld.
- De sceptici onder ons beweren dat als je alle geclaimde kleding-relieken zou optellen, Maria de eigenaresse was van een zeer uitgebreide garderobe. -

Verering
Vanaf de eerste helft van de elfde eeuw trok de Mariaverering drommen pelgrims naar Aken. De menigten groeiden bij het tonen van de tunica zo sterk dat men dit spektakel niet meer in maar voor de kerk organiseerde. Al in 1349 besloot men de tunica slechts om de zeven jaar te tonen.
De pelgrimstekens in de vorm van hangertjes en speldjes hebben vaak een afbeelding op zowel de voor- als achterkant: een Maria met kind en de tunica.
In bepaalde insignes was in een kleine ronding een spiegeltje gemonteerd. Met dit spiegeltje kon de pelgrim de genadestralen uit de reliekschrijn opvangen en opslaan.

Beschrijving van de insignes: klik op de afbeelding

Alle rechten voorbehouden

Media